Taittaja

Tällä sivulla esittelen julkaisuita, joiden ulkoasun olen toteuttanut. Useimmissa tapauksissa olen myös editoinut julkaisun tekstin. Toimitan aina kirjapainolle painovalmiin tiedoston. Kuvia klikkaamalla voit ladata PDF-näytteitä.

Äitisemme Vuokkiniemi

I

Alkuvuodesta 2009 ilmestyi kirja Äitisemme Vuokkiniemi, jonka teimme lähes kokonaan oman perheen voimin. Äitini Maija Myllykangas kirjoitti kirjan, veljeni Pekka Lehtinen käsitteli kuvat ja minä taitoin. Kirjassa käydään läpi eri-ikäisten vienankarjalaisten naisten elämäntarinoita. 300-sivuinen kirja on täynnä kauniita vanhoja valokuvia naisten kotialbumeista. Tämä on hienoin julkaisu, jonka tekemiseen olen osallistunut. Kirjan kustantaja on Tampereen Yliopiston Virtain Kulttuurintutkimusasema.

I

Sastamalan Opiston ohjelmat

I

Olen taittanut ja toimittanut Sastamalan Opiston ohjelman syksystä 2007 lähtien, siis jo seitsemän kertaa. Sastamalan Opisto on yksi Suomen suurimmista kansalaisopistoista.

Opistolaiset päättivät laittaa ohjelman kokonaan uusiksi. Minä sain tehtäväkseni ulkoasun toteuttamiseen, ja lisäksi mietimme opiston opettajien kanssa myös ohjelman rakenteen kokonaan uusiksi. Uudistuneessa ohjelmassa käytetään runsaasti valokuvia, joista useimmat ovat opettaja Ilari Mehtosen ottamia.

Satasivuinen kurssiluettelo on ennen kaikkea hakuteos. Looginen rakenne, helposti luettava teksti ja pienet otsikkokuvat auttavat lukijaa löytämään juuri etsimänsä kurssin satojen muiden joukosta.

Vähäisen kunnan suuri aivoitus

I

Kiikoisten Säästöpankki palkkasi minut taittamaan ja toimittamaan pankin satavuotishistoriikin. Kirjan kirjoittaja Tapani Huhdanmäki toimitti minulle raakatekstin ja läjäpäin vanhoja, digitoituja valokuvia. Historiikista tuli varsin tyylikäs, runsaasti kuvitettu kovakantinen kirja.

Nokkahuilupuu ja Tuulihattupöytä

I

Nokkahuilupuu-runokirja on ensimmäinen taittamani kirja. Kirjoittaja on äitini Maija Myllykangas, kustantaja Tampereen yliopiston Virtain kulttuurintutkimusasema. Kansikuvat on piirtänyt Tuuni Turula, kannen typografia on minun työtäni.

Keväällä 2010 taitoin äitini seuraavan runokirjan Tuulihattupöytä. Kuvittaja, kustantaja ja työnjako olivat samat.

Uhusiano-tiedotteet

I

Uhusiano on kansalaisjärjestö, joka tekee kehitysyhteistyötä Tansanian hyväksi. Olen taittanut järjestön 16-sivuisen, A4-kokoisen tiedotelehden jo viisi kertaa. Käytin lehden sommitteluun runsaasti aikaa, koska tulen varmasti taittamaan järjestö- ja asiakaslehtiä myös tulevaisuudessa.

Viimeisin taittamani Uhusiano-tiedote 1/2010 ilmestyi poikkeuksellisesti verkossa PDF-muodossa.

Mikko Lehtinen 16.3.2011
this page in English