Web-suunnittelija

Toteutan mielelläni kaikenlaisia verkkosivuja. Noudatan työssäni web-standardeja, jotka takaavat sivuston toiminnan nyt ja tulevaisuudessa. Olen ohjelmoinut julkaisujärjestelmän työtäni helpottamaan. Ohjelma mahdollistaa sen, että sivuston tilaaja voi kohtuullisen helposti päivittää sivustoa myös ilman minun apuani.

Verkkojulkaisujärjestelmä Viena

I

Viena on oma julkaisujärjestelmäni. Ohjelma on vapaata lähdekoodia ja ladattavissa täältä.

Täältä löydät kokonaisen Vienalla tehdyn esimerkkisivuston (pro graduni nettiversio). Sivusto on rakennettu käyttäen hyväksi tiedostonhallintaa ja tavallista tekstieditoria, kuten voit nähdä oheisista kuvista.

Kun ohjelmaa viena.exe tuplaklikataan, se käy läpi text-kansion sisällön ja luo sen perusteella html-kansion, joka sisältää valmiin nettisivuston. Kaikki text-kansiossa ja sen alakansioissa olevat .txt -päätteiset tekstitiedostot ovat muuttuneet nettisivuiksi. Lisäksi Viena on rakentanut kansiorakenteen perusteella kätevän navigaatiopalkin, josta löytyvät kaikki sivuston sivut.

Tekstin muotoilut lisätään käyttämällä yksinkertaista Markdown-merkkauskieltä. Esimerkiksi tyhjät rivit erottavat kappaleet, alleviivattu rivi on otsikko, kursivointi merkitään tähdillä.

Viena sisältää käyttökelpoisen oletustyylin. Sivuston ulkoasua muutetaan muokkaamalla käsin base.html -tiedostoa ja css-tyylitiedostoja. Viena onkin ensisijaisesti tarkoitettu apuriksi henkilölle, joka osaa jo tehdä nettisivustoja muokkaamalla html- ja css-tiedostoja. Ohjelma poistaa kaikki tylsät, usein toistuvat työvaiheet.

Toisaalta kun suunnittelija on kertaalleen laittanut tyylisivustot kuntoon, osaa melkein kuka tahansa päivittää sivujen sisältöä ja lisätä uusia sivuja.

Vienan käyttö on helpointa opetella tarkastelemalla ja muokkaamalla esimerkkisivustoa. Siksi ladattava zip-tiedosto sisältää esimerkkisivuston tekstitiedostot. Klikkaa vain ohjelmaa viena.txt, niin ohjelma luo html-kansion.

Lataa Windows-versio + esimerkkisivusto.

Lataa Python-lähdekoodi + esimerkkisivuston tekstit Linux-yhteensopivassa UTF8-muodossa. Ohjelma on avointa koodia, lisenssi on GPL2. Ennen ohjelman käyttämistä on asennettava Python Markdown.

Kansainvälisen konferenssin nettisivut 2008 ja 2010

I

Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos tarvitsi nettisivut lainsäädäntötutkimuksen kansainväliselle konferenssille, joka järjestettiin syksyllä 2008. Sivujen piti olla asialliset ja kaksikieliset. Optula oli hyvin tyytyväinen lopputulokseen.

Myöhemmin minut pyydettiin toteuttamaan myös vuoden 2010 konferenssin nettisivut. Tein sivut kokonaan uusiksi, ja tällä kertaa toteutin sivuston Viena-verkkojulkaisujärjestelmälläni. Vienan ansiosta tutkimusryhmä pystyi kätevästi tekemään pienet päivitykset itsenäisesti.

Tämä sivusto

Nämäkin sivut on tehty kokonaan uusien standardien mukaisilla tekniikoilla, minkä ansiosta sivuja on helppo päivittää, ja ne toimivat oikein myös tulevaisuuden nettiselaimissa.

Sivut on suunniteltu toimimaan oikein myös selaimissa, jotka eivät tue CSS-tyylejä. Tämän ansiosta sivuja voi käyttää myös tekstipohjaisessa internet-selaimessa tai kännykän yksinkertaisessa selaimessa.

Mikko Lehtinen 16.3.2011
this page in English